fredag 25. september 2009

God høstferie, kjære lærere - tid for oppdatering?

Ja, så er jammen 6 uker av skoleåret allerede lagt bak oss, og lærere og elever har startet en ukes høstferie. Det er flere perioder i løpet av skoleåret som er hektiske, men de første ukene etter skolestart er definitivt av det svært hektiske slaget. Plutselig er høstferien der, og lærerne får et lite pusterom før høsten setter inn for alvor.

Når det er ferie er det mange som endelig får tid til å lese litt, spille litt, sløve litt, gå litt, sitte litt lenger enn vanlig, ikke gjøre noen ting litt eller vaske og stresse litt. Det er så mangt man kan bruke en ferie til. Hvis du er en lærer som kunne tenke deg litt oppdatering på IKT i høsferien, så kommer jeg her med noen tips. Det er så mange som føler at de aldri får tid til å sette seg inn i alle flotte IKT-ressursene og tipsene de får høre om i hverdagen, men nå har du muligheten!

Gubben er kanskje på jobb, ungene i barnehagen, du har bare deg selv å tenke på, Aftenposten (på papir) er lest, kaffen er varm og disse fantastiske lenkene ligger foran deg. Klikk og gjør deg kjent med dem, slik at du kan ta dem i bruk over ferien:
 • www.nrk.no/skole
  Fantastisk rikholdig side med massevis av godbiter fra NRKs arkiv. Her kan du søke på klipp ut fra kompetansemålene i K06. Flott å bruke små snutter herfra for eksempel som introduksjon til et tema.
 • Google earth
  Har du ennå ikke lekt deg med Google earth, må du laste den ned nå! Fantastisk morsomt for liten og stor. Suverent å bruke med projektor i klasserommet. Her kan du gå fra verdensrommet til klasserommet på sekunder, eller du kan snu og se ut i verdensrommet!
 • PowerPed
  Ferdige Powerpoint-presentasjoner til flere fag. Utrolig flotte presentasjoner,kvalitetssikrede og ferdig til bruk! Hver presentasjon inneholder også mye bakgrunnsstoff som læreren kan lese seg opp på i forkant - genialt. Vi har kjøpt inn alle presentasjonene til vår skole, og de brukes flittig (de koster ikke mye, og kan kopieres til internt bruk). Dersom din skole ikke allerede har kjøpt inn presentasjonene, må du få ledelsen til å kjøpe dem i morgen!
 • Ideas to inspire
  Flott side med utrolig mange tips til bruk av IKT i klasserommet. Siden ser kanskje litt "jalla" ut, men innholdet er supert! Her finner man utrolig mange tips i forhold til både hardware og software som kan brukes i undervisningen.
 • www.linksidene.no
  Stavangerskolen har laget en flott startside som er spekket med lenker. Klikk og bruk!
 • IKT for elever
  På linksidene.no finner man også IKT for elever. Dette er utrolig flotte digitale kurs i tekstbehandling, presentasjon og regneark. Sett på elevene et headset og kjør i gang. Genialt!
 • Moava - del og lær
  Flott lenkeside fra vår hjemmeside- og elevbloggleverandør. Her finner man massevis av flotte lenker sortert etter trinn og fag!
 • www.skoleressurser.no
  Nok en super lenkeside for skolefolk fra folkene bak Moava. Finner du ikke mye morsomt å gjøre med klassen her, så kan ikke jeg hjelpe deg!
 • Akropolis nettskole
  Bærum kommunes side med mange supre e-læringskurs og stor faglenkesamling.
 • Lærebøkenes nettsteder
  I forbindelse med K06 ble det laget mange flotte nettsider til forlagenes lærebøker. Her ligger det mange gode digitale oppgaver i mange fag. Denne samlingen laget jeg på min tidligere skoles nettside, Lysejordet skole.
Dette er selvsagt bare noen få av utrolig mange flotte tips og ideer til IKT-bruk i klasserommene. Har du en god idé du vil dele? Legg det inn i kommentarfeltet under!

10 kommentarer:

 1. Her var det mange gode forslag! Jeg kommer til å se nærmere på flere av dem - jeg har nemlig ikke hatt tid før nå i høstferien;) Den eneste pekeren jeg umiddelbart savner her er til Del og bruk! Alle IKT-interesserte lærere bør melde seg inn der, er du ikke enig i det?

  SvarSlett
 2. Jeg er helt enig! http://delogbruk.ning.com/ burde absolutt vært nevnt og ikke glemt. Meld dere inn alle lære - vær med og del, bruk og diskuter!

  SvarSlett
 3. Er blitt gjort oppmerksom på at linksidene/minskole og iktforelever er et samarbeid mellom Stavanger og Kristiansand kommuner i samarbeid med www.nyweb.no, og sist utviklede moduler på ikt for elever er MovieMaker og Paint.net. Snart kommer Office 2007.

  SvarSlett
 4. Og jeg skulle mene at lærere som bruker prezi.com og ikke powerpoint får et par poeng av elevene sine også. Er du ikke enig?

  SvarSlett
 5. Anbefaler en titt på www.trafikkogskole.no også. Trygg Trafikk jobber mye for å videreutvikle sidene og tar gjerne imot kommentarer fra lærere!

  SvarSlett
 6. Får noen tilbakemeldinger på Facebook også, og gode tips legger jeg inn her slik at flere får se. Her er en super side for lærere med masse ressurser. Tips fra Cathrine Husa: http://www.toolsforeducators.com/

  SvarSlett
 7. Og hva med http://www.teachertube.com/? Lærernes egen youtube:) Flott liste!

  SvarSlett
 8. teachertube er flott, og i dag ble jeg kjent med et nettsted som heter http://www.schooltube.com/ . Har ikke sjekket så nøye, men den ser bra ut den også!

  SvarSlett
 9. Jeg vil gjerne slå et slag for etherpad. Ingunn Kjøl Wiig har en veldig fin bloggpost om det her: http://tanketraader-ingunn.blogspot.com/2009/08/etherpad-forenkler-samskriving.html

  SvarSlett
 10. Takk for gode tips! Man var ikke lærer, om man ikke brukte feriene til litt oppdatering ;-)

  SvarSlett